jokevangastel.reismee.nl

Weekenduitstapje

Om de eerste stageweek wat te laten bekomen hebben we dit weekend een uitstapje gedaan naar Lake Mburo National Park. Dit is een nationaal park niet zo heel ver van Mbarara gelegen. We spraken er af met Bie en Marlies, 2 medestudenten die momenteel stage lopen in Kampala, de hoofdstad. Ze brachten ook een Londense studente mee die ze tijdens hun stage hebben leren kennen. De savanne is echt ongelooflijk mooi hier met zoveel verschillende fauna en flora! Prachtig gekleurde vogels, arenden, kraanvogels, impala's, zebra's, buffels, wrattenzwijnen, aapjes, antilopen, nijlpaarden, ... Allemaal dieren die we gespot hebben tijdens een boottrip op het grote meer of tijdens de ochtendlijke trektocht waarbij we te voet door de savanne liepen en op minder dan 10 meter van de zebra's kwamen. Wanneer we ook op minder dan 10m van de buffels kwamen was onze gids (en wij dus ook) minder op zijn gemak en hebben we maar een grote omweg gedaan om terug naar het basiskamp te komen ? Ik had niet verwacht dat ik zo verwonderd zou zijn door wilde dieren, maar toen ik deze morgen om 6u de deur van ons hutje waar we sliepen opende en oog in oog stond met een 20tal prachtige impala's waarvan ongeveer de helft kleintjes, moest ik toch even naar adem happen. Zo'n prachtig tafereel om de dag te beginnen heb ik nog zelden meegemaakt.

Tijdens onze terugrit naar Mbarara hebben we nog kennis gemaakt met de Ugandese politie die zoals in elk Afrikaans land heel erg corrupt is naar het schijnt. We zaten in een shared taxi met 4 op de achterbank (wat in Uganda de gewoonte is) en de politie deed ons stoppen. De chauffeur moest uitstappen en de politie begon wat vragen te stellen in de plaatselijke taal. Een medepassagier die vooraan zat begon ook zijn zegje te doen en daar moest die politieman blijkbaar niet van weten, hij had hem immers niets gevraagd! Het is blijkbaar heel erg onrespectvol om politiemannen, die ook maar hun werk doen te onderbreken in hun uitleg. Blijkbaar is vrije meningsuiting hier niet echt van tel, want het eindigde bijna met een arrestatie van die man. Ik had wel even schrik en we dachten echt dat we ons geld gingen moeten afgeven want zo gaat dat hier maar uiteindelijk zijn we er met een preek vanaf gekomen.We weten nu ook dat we best heel erg veel respect tonen aan de politie en beter niet in discussie gaan! Een goede les alvast!

We zijn vandaag ook naar de mis geweest omdat we al veel mooie muziek uit de kerk hadden horen weerklinken en we wel eens wouden zien hoe zo'n mis er hier aan toe gaat. Iedereen is op zijn paasbest gekleed, ook de kindjes: jongetjes in kostuum en meisjes in mooie kleedjes. Ik was wel een beetje teleurgesteld. We hadden ook dans verwacht, maar dat was blijkbaar toch niet het geval. Ze zijn hier redelijk terughoudend en conservatief in opvatting precies. Je merkt wel dat naar de kerk gaan hier ook veel meer een sociaal gebeuren is dan bij ons, het is een ontmoetingsplaats voor velen. We kwamen dan ook een aantal bekende gezichten van in het ziekenhuis tegen.

Verder is het hier prachtig weer, vandaag zo'n 28 tal graden. We zijn al mooi gebruind! Het is echt heel erg vreemd om hier kerstmuziek door de straten te horen galmen in de blakende zon. Ik ben dan ook totaal nog niet in kerststemming en vind het heel moeilijk te geloven dat het volgend weekend kerst is. Wie mij met kerstwensen meer in kerststemming kan brengen, graag!

Laughing
Hierbij alvast voor iedereen een fijne kerst.

Zo, de eerste volledige week zit erop. We voelen ons hier echt al thuis in Mbarara. We kennen al de goedkoopste supermarktjes, de prijzen van het fruit, de kortste weg naar het centrum en we voelen ons al comfortabel op een bodaboda (motorfiets als taxi). En ondertussen schijnt de zon heerlijk verder. Kortom echt genieten hier

Laughing
Tot volgende week!

naomi

amai, zo indrukwekkend allemaal! het zal een ervaring worden van verbazing, genieten, verontwaardiging, ... zo wat alles bijeen.
wij zijn ook niet zo in kerststemming eerlijk gezegd, maar gisteren heeft Laya wel haar eerste sneeuw gezien! Misschien dat de sneeuw een beetje zal helpen, maar eerlijk gezegd: ik zou zo de kerstsfeer willen ruilen voor 28°C.
Hou je goed en ik ben al benieuwd naar je volgende verhalen!
vele kerstgroetjes ;-)

Delphine

Hey Joke,

het klinkt allemaal heel erg plezant!
geniet er maar verder van met volle teugen!

vele groetjes,
Delphine

Véro

Lieve Joke,

Als je hier uit je nestje kruipt is het enkel ochtendlijke koude die je tegemoet komt,... geen prachtige natuur of dieren die je begroeten...
Ook al ben je niet in de kerststemming, toch wens ik jou een bijzondere, sfeervolle kerst toe!

Zorg goed voor elkaar en super dat we je verhalen kunnen meevolgen!

zoen